Vocaal Ensemble Kerkrade
Vocaal Ensemble
Kerkrade
Vocaal
Ensemble
Kerkrade
 
 
VEK FacebookBritish flagNederlandse vlag

Vocaal Ensemble Kerkrade

VEK-logo

"Er kan op momenten geluisterd worden naar hemelse perfectie. Een schitterend ensemble, dat speelt met de muziek." VNK Limburg over de cd Kopstukken (2011)

In de klankstad Kerkrade neemt het Vocaal Ensemble Kerkrade, opgericht in 1976, een bijzondere plaats in. Sinds 2017 staat het koor onder leiding van de inspirerende dirigent Alexandros Kavvadas. Het koor voert een breed scala van koorliteratuur uit, van Renaissance tot hedendaagse muziek van binnen- en buitenlandse componisten.

Samenvatting van hoogtepunten van het koor zijn:

In september 2013 heeft het Vocaal Ensemble Kerkrade een masterclass genoten van de Japanse dirigent Kentaro Sato en in maart 2014 met Jetse Bremer, die meteen spontaan een compositie voor het koor heeft geschreven. Deze is uitgevoerd in het voorprogramma van een concert van het Nederlands Kamerkoor in het Parkstad Limburg Theater te Heerlen. In 2014 was het Vocaal Ensemble Kerkrade mede organisator van en deelnemer aan een masterclass met het Nederlands Kamerkoor.

In 2016 vierde het Vocaal Ensemble Kerkrade haar 40 jarig bestaansfeest, waarvan 20 jaar als vrouwenkoor. Hoogtepunt van dit jubileumjaar was een prachtig kerstconcert in Parkstad Limburg Theater te Heerlen. Tevens stond een project met de hedendaagse componiste Joan Szymko op het programma.

2017 was een overgangsjaar als gevolg van een dirigentenwissel, maar vanaf 2018 ging Vocaal Ensemble Kerkrade weer volop aan de slag onder leiding van de Griekse dirigent Alexandros Kavvadas met een geheel vernieuwd programma en met bijzondere concerten in de regio.

In 2019 heeft het vrouwenkoor deelgenomen aan het Limburgs Korenfestival met als resultaat een eerste prijs in de categorie A en een tweede prijs over het hele festival. Deze score geeft het VEK het predicaat "NKF Excellent Koor 2019-2020".

NKF Excellent Koor logo

Begin 2022 verhuisde Alexandros naar Brussel en voor enkele maanden stond Vocaal Ensemble Kerkrade onder leiding van Paul Voncken. Per september 2022 is Patrick Vaessens de nieuwe vaste dirigent.

Vocaal Ensemble Kerkrade ziet uit naar de komende samenwerking met onder andere Kerkraads Symfonie Orkest, Vocaal Ensemble Canto Rinato, Stichting Orgelkring Kerkrade en Blazersensemble Helicon.

Het goede doel

Pink Ribbon logo

Financieel draagt Vocaal Ensemble Kerkrade geregeld bij aan het goede doel, met name aan de strijd tegen borstkanker. Van elk verkocht concertkaartje gaat € 1 naar de Stichting Pink Ribbon, een fondsenwervende organisatie die streeft naar nationale en internationale bewustwording van borstkanker. De leden van Vocaal Ensemble Kerkraden dragen tijdens concerten alle een "roze lintje", het symbool van de strijd tegen borstkanker.

VEK

Vek in 2021

VEK FacebookBritish flagNederlandse vlag