Vocaal Ensemble Kerkrade
Vocaal Ensemble
Kerkrade
Vocaal
Ensemble
Kerkrade
 
 
VEK FacebookBritish flagNederlandse vlag

Vocaal Ensemble Kerkrade

VEK-logo

"Er kan op momenten geluisterd worden naar hemelse perfectie. Een schitterend ensemble, dat speelt met de muziek." VNK Limburg over de cd Kopstukken (2011)

Vocaal Ensemble Kerkrade is een wereldlijk vrouwenkoor met 18 enthousiaste leden. Samen met dirigent Alexandros Kavvadas streeft het koor op hoog niveau naar perfectionisme in zang en samenklank. Het ensemble brengt zowel wereldlijke en religeuze klassieke muziek als populaire werken.

Vocaal Ensemble Kerkrade is opgericht in 1976. Van 2005 tot 2016 werd het met groot enthousiasme geleid door Louise Deal, tot zij het dirigeerstokje overdroeg aan dirigent, organist en zanger Alexandros Kavvadas. Het koor heeft een breed repertoire van Renaissance tot moderne werken van binnen- en buitenlandse componisten. Prioriteiten bij de uitvoering zijn het overbrengen van sfeer en stijl van de muziek, en het uitdragen van tekstbeleving, dynamiek en expressiviteit.

Muzikale hoogtepunten voor Vocaal Ensemble Kerkrade zijn de deelnames aan het Nederlands Koor Festival in 1996 (met een promotie van de B-klasse naar de A-Kroon klasse) en in 1999 (eerste prijs met lof), en aan het Limburgs Koren Festival in 1997 (hoogste prijs van het festival). In april 2000 gaf Vocaal Ensemble Kerkrade concerten in Praag, inclusief een indrukwekkend optreden in voormalig concentratiekamp Theresienstadt. In 2004 name het koor deel aan de Carmina Burana te Maastricht. Ook werkte het mee aan de uitvoering van Biber's Missa Salisburgensis ter gelegenheid van het 900-jarig bestaan van de Abdij van Rolduc in Kerkrade.

In 2006 nam Vocaal Ensemble Kerkrade opnieuw deel aan het Limburgs Koren Festival. Het behaalde in de categorie Vrouwenkoren een eerste prijs met lof van de jury. Deelname aan de categorale finales volgde, met een landelijke overwinning. In het Laureatenconcert van het Nederlands Koor Festival in 2008, waaraan koren uit alle nationale categorieën deelnamen, behaalde Vocaal Ensemble Kerkrade een derde plaats YouTube logo.

In het kader van het 900-jarig bestaan van de Lambertusparochie te Kerkrade in 2008 verleende Vocaal Ensemble Kerkrade medewerking aan verschillende grote projecten, waaronder de Petite Messe Solennelle van Rossini met Mannenkoor Beeker Liedertafel en Gemengd Koor Vivace uit Weert.

In september 2009 ondernam het ensemble een concertreis naar Rome. In de Nederlandse Friezenkerk verzorgde Vocaal Ensemble Kerkrade daar de wereldpremière van de Missa Trinitas, gecomponeerd door de hedendaagse Japanse componist Kentaro Sato.

In 2010 realiseerde Vocaal Ensemble Kerkrade zijn eerste professionele cd, geproduceerd door Red Button Recordings. De dubbel-cd, getiteld VEKsclusief, werd in 2011 gepresenteerd ter gelegenheid van een dubbel jubileum: Vocaal Ensemble Kerkrade bestond 30 jaar, waarvan de laatste 15 als vrouwenkoor. Ook in 2011 werd, in het kader van het 50-jarig bestaansfeest van de Vereniging Nederlandse Korenorganisaties Limburg, de cd Kopstukken opgenomen. De VNK ontving deze cd met de "prijs voor de beste programmakeuze", de "tweede prijs van de vakjury" en de "publieksprijs".

Vocaal Ensemble Kerkrade heeft radio-optredens verzorgd voor L1 Cultuurcafé en een live Zaterdagochtendconcert op Radio 4 vanuit de Spiegelzaal van het Amsterdams Concertgebouw in 2008.

Vocaal Ensemble Kerkrade werkt geregeld samen met andere koren en ensembles, onder andere met Mannenkoor St. Lambertus, het Chèvremonts Mannenkoor 1912, het Kerkkoor Sint Caecilia Kerkrade-Centrum en het Kerkraads Symfonie Orkest.

Het goede doel

Pink Ribbon logo

Financieel draagt Vocaal Ensemble Kerkrade geregeld bij aan het goede doel, met name aan de strijd tegen borstkanker. Van elk verkocht concertkaartje gaat € 1 naar de Stichting Pink Ribbon, een fondsenwervende organisatie die streeft naar nationale en internationale bewustwording van borstkanker. De leden van Vocaal Ensemble Kerkraden dragen tijdens concerten alle een "roze lintje", het symbool van de strijd tegen borstkanker.

VEK

Vek in 2017

VEK FacebookBritish flagNederlandse vlag